AP4 söker en senior systemförvaltare för frontapplikation

Fjärde AP-fondens uppdrag är att bidra till ekonomisk trygghet för dagens och morgondagens pensionärer. Vårt långsiktiga perspektiv, ansvarstagande som ägare och stora engagemang för hållbarhet skapar möjligheter för hög avkastning till låg kostnad. På så sätt verkar vi för tryggare pensioner. Våra medarbetares engagemang och kompetens är avgörande framgångsfaktorer vid förvaltningen av fondkapitalet. Vi är en flexibel kunskapsorganisation med djupa specialistkompetenser som strävar efter att kännetecknas av affärsmässighet, nytänkande, genomförandekraft och laganda.

I samarbete med Gazella söker vi nu en senior systemförvaltare för frontapplikation till Fjärde AP-fonden. AP4 är en av fem buffertfonder i det svenska pensionssystemet. Vårt uppdrag är att förvalta en del av det allmänna pensionssystemets buffertkapital. Vi förvaltar ca 391 miljarder kronor där noterade aktier, såväl globala som svenska, utgör mer än hälften av tillgångarna. Vi investerar även i svenska och globala räntor samt reala tillgångar. AP4:s arbete får positiv uppmärksamhet i flera olika sammanhang, både i Sverige och internationellt. Under 2018 tilldelades AP4 exempelvis det högsta betyget AAA av Asset Owners Disclosure Project (AODP) för vår hantering av klimatrisk i investeringarna. Dessutom rankade de AP4 som nummer 1 av 100 globala pensionsfonder. Vi är 62 anställda vid vårt kontor i centrala Stockholm.

Tjänsten som Senior Systemförvaltare ingår i enheten IT & Risk, som består av 10 personer och ligger organisatoriskt direkt under VD. Enhetens uppdrag är att löpande kontrollera, analysera och rapportera risk, avkastning och limiter till fondens styrelse, VD, ledning och förvaltningsorganisation. Under enhetens ansvar ingår fondens IT-plattform med daglig drift och utveckling av bland annat portfölj-, risk- och performance-system för att möta verksamhetens behov.

Enheten söker en medarbetare med gedigen erfarenhet av systemförvaltning/systemutveckling av applikationer för front-end. AP4 använder idag Bloomberg AIM för orderläggning, analys och pre-trade compliance. I rollen kommer du förvalta nuvarande integration med dagliga rutiner och processer samt utveckla front-applikationen som analysplattform för risk och simulering.

Vi ser att du har gedigen kunskap och erfarenhet av förvaltning, utveckling och implementation av frontapplikationer för orderläggning och analys. Du är van att arbeta brett inom system och drivs av nya utmaningar. Du har erfarenhet av att leda och driva projekt, i och utanför systemmiljön. Som person är du analytisk och problemlösande samtidigt som du är social och trivs med en nära dialog med fondens förvaltningsteam.

Din Utmaning

 • Arbeta med löpande dagliga uppgifter avseende systemförvaltning, drift och utveckling
 • Utveckla och effektivisera system och processer i syfte att skapa en analysplatform
 • Inspirera och utveckla kollegorna inom ditt kompetensområde
 • Självständigt driva och leda utvecklingsprojekt

Erfarenhet

 • Civilingenjörsexamen eller motsvarande utbildning
 • Ca 7 års erfarenhet inom systemförvaltning/systemutveckling av front-end applikationer med orderläggning och analys.
 • God kunskap om finansiella instrument, dess struktur och värderingsprinciper samt erfarenhet av riskanalys
 • Extra meriterande med erfarenhet av Bloomberg AIM.
 • Meriterande med erfarenhet av Simcorp Dimension och/eller andra motsvarande system samt programmeringskunskap i XML, JavaScript, Python samt SQL.
 • Erfarenhet från att leda utvecklingsprojekt
 • Erfarenhet av offentlig upphandling.

Personliga egenskaper

Som person är du prestigelös med ett stort driv att ständigt utvecklas. Du har en mycket god förmåga att göra komplexa analyser av stora datamängder och förmåga att finna/förstå kausaliteter i detsamma. Vidare är du självgående och ansvarstagande, både gällande dina egnaansvarsområden samt gruppens resultat.

Vi kommer intervjua kandidater löpande och ber dig därför skicka in din ansökan så snart som möjligt. Ansök via länken

Om AP4

Fjärde AP-fondens uppdrag är att bidra till ekonomisk trygghet för dagens och morgondagens pensionärer. Vårt långsiktiga perspektiv, ansvarstagande som ägare och fokus på hållbarhet skapar möjligheter till hög avkastning till låg kostnad. Våra medarbetares engagemang och kompetens är avgörande framgångsfaktorer vid förvaltningen av fondkapitalet. Vi är en flexibel kunskapsorganisation med djup specialistkompetens. Fjärde AP-fonden tror på en inkluderande arbetsplats och arbetar aktivt för att skapa jämställdhet och mångfald i organisationen. Vår verksamhet kännetecknas av affärsmässighet, nytänkande, genomförandekraft och laganda.