Senior Risk Controller till Fjärde AP-fonden

Nu söker vi en driven och engagerad medarbetare till Fjärde AP-fondens team för Riskkontroll. Vi söker dig som är frågvis, nyfiken, social, har hög integritet och trivs i en ledande och granskande roll. Inom Riskkontroll ges möjlighet att arbeta med såväl finansiella som operativa risker, intern kontroll, systemprojekt och informationssäkerhet. Rätt person lockas av en spännande och bred roll med goda utvecklingsmöjligheter.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Riskkontroll består idag av tre personer och behöver nu rekrytera en senior medarbetare. Riskkontroll tillhör Risk & Verksamhetsstöd som består av 16 personer och fyra olika grupper; Risk & System, Business Operations, IT samt Riskkontroll.  

Rollen som Senior Risk Controller innebär bland annat:

 • Ansvarig för översyn av AP4:s regelverk gällande finansiella och operativa risker.
 • Utveckla befintliga och implementera nya processer för att identifiera, mäta och hantera finansiella och operativa risker.
 • Uppföljning av operativa risker för att identifiera potentiella risker som kan påverka AP4:s centrala verksamhet inklusive ansvar för ramverk, planering, genomförande av riskanalyser, tester och rapportering.
 • Delaktig i fortsatt etablering av AP4:s informationssäkerhetsarbete tillsammans med CISO och Head of risk Control.
 • Ansvar för löpande incidenthantering och systemförvaltning av AP4:s incidenthanteringssystem.
 • Delta i pågående portföljssystemprojekt och ansvara för implementering av interna limiter och externa regler som flaggning, MAR och blankningsregler.
 • Handledning av junior Risk controller gällande löpande uppföljning av finansiella regelverk.
 • Koordinator för större projekt inom AP4:s Godkännandeprocess gällande nya instrument, motparter och marknader.
 • Delta i säkerställande av implementering av placeringsregler med externa förvaltare  samti AP4:s ODD-process gällande alternativa investeringar.
 • Samarbeta med övriga enheter för att stödja arbetet med att integrera riskhanteringsprocesserna i den dagliga verksamheten.
 • Delta/driva projekt inom riskkontroll samt regelefterlevnad av finansiella regelverk.
 • Hålla sig uppdaterad med nya regelverk och lagar inom ansvarsområdet och delaktig vid implementering av externa regelverk gällande den finansiella verksamheten.

Din bakgrund

Vi söker dig som har en examen inom ekonomi/industriell ekonomi eller har motsvarande utbildning. Önskvärt är att du har minst 5 års erfarenhet av arbete på en riskfunktion inom kapitalförvaltning och/eller bank alternativt erfarenhet som revisor/konsult inom finans. Ett stort intresse för IT är en förutsättning då varierande system är viktiga verktyg i ditt granskande/utredande arbete. Erfarenhet från system som SimCorp Dimension och Bloomberg är ett extra plus. Vidare är goda kunskaper i hantering av stora datamängder, så som Excel, VBA, SQL och Python meriterande.

Din personlighet

Som person är du initiativtagande med ett stort mått nyfikenhet och en mycket god kommunikativ och social förmåga. Du har en hög integritet och känner dig bekväm med att ha en granskande och ifrågasättande roll samt har en förmåga att leda projekt samt söka upp nya projekt självständigt. Du har en god förståelse för vad det innebär att vara en del av en oberoende och uppföljande enhet och är inte rädd för att ta eventuella konfrontationer som kan uppstå. Du är mycket ansvarstagande, strukturerad och noggrann med en analytisk ådra. Du drivs av att arbeta med uppgifter inom varierande områden och av varierande komplexitet.

Därutöver ser vi att du är prestigelös och bidrar till den positiva stämning och det goda arbetsklimat vi har på AP4.

Mer om AP4

Fjärde AP-fondens uppdrag är att bidra till ekonomisk trygghet för dagens och morgondagens pensionärer. Vårt långsiktiga perspektiv, ansvarstagande som ägare och fokus på hållbarhet skapar möjligheter till hög avkastning till låg kostnad. Våra medarbetares engagemang och kompetens är avgörande framgångsfaktorer vid förvaltningen av fondkapitalet. Vi är en flexibel kunskapsorganisation med djup specialistkompetens. Fjärde AP-fonden tror på en inkluderande arbetsplats och arbetar aktivt för att skapa jämställdhet och mångfald i organisationen. Vår verksamhet kännetecknas av affärsmässighet, nytänkande, genomförandekraft och laganda.

Ansökan

Ansök genom att skicka ett mail med CV och ett personligt brev till rekrytering@ap4.se med ämne ”Senior Risk Controller” senast den 25 juni 2024. Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Head of Risk Control Jenny Theorén, 08-787 75 00.

Vi kommer att kalla till intervjuer löpande och tillsätter tjänsten när vi har hittat rätt kandidat.

Tänk på att din ansökan inte ska innehålla känsliga personuppgifter, såsom exempelvis uppgifter om hälsa, religiös eller filosofisk övertygelse, politiska åsikter eller facktillhörighet. Bakgrundskontroll kommer att ske avseende vår slutkandidat.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter se vår Integritetspolicy

Varmt välkommen med din ansökan!